en.pngEN
Minden kategória

Vállalati hírek

Főoldal>Hírek>Vállalati hírek

Vörös, rózsa és pezsgők készítése

Idő: 2019-12-06 Találatok: 3

Amint az előző cikkben említettük: "A fehérbor készítése, a szeretet munkája", a borkészítés nagyon időigényes és nehéz munka. Az időzítésnek tökéletesnek kell lennie, csakúgy, mint az összetevők kombinációinak. Ugyanez vonatkozik minden más borfajtára: vörös, rózsa és pezsgő.

A rozébor egy vörösbor, amelyet ugyanazokkal a fehérbor-módszerekkel készítenek. A termelés ugyanaz, kivéve, hogy a bőröket a lével együtt dobják be. Kevés borász inkább rozé bort készít úgy, hogy némi vörösbort kever a fehérborba, de ez nem a népszerű módszer. Amikor a héjakat rozébor készítéséhez használják, az a legfontosabb, hogy a héjakat csak rövid ideig hagyják bent a lével, elég hosszú ideig ahhoz, hogy ezt a rózsa színt adják neki, és enyhén cserzővé váljon.

A vörösbor készítéséhez a teljes szőlő felhasználása szükséges, kivéve a szárakat. A szőlőt leválasztják és összetörik, de ahelyett, hogy a héját kiszűrnék a levéből, a héjakat nyitott felső tartályokba viszik át, ahol folyamatosan keverik őket, így a héjak íze és színe az erjedés során a borral behatol. Ezután a bort leszűrjük, hogy eltávolítsuk a héjakat, és hordókba tegyük, hogy féléves vagy két évig érlelődjenek, mielőtt palackozzák és eladják.

Akkor pezsgőt vagy pezsgőt fogyaszthat. Az 1891-es madridi szerződés és az évi Versailles-i szerződés miatt csak a francia Champagne régió borait szabad ilyennek nevezni, ezért minden mást habzóbornak neveznek. Fontos azonban megjegyezni, hogy az Egyesült Államok soha nem ratifikálta a szerződést, ezért egyes bortermelők manapság a pezsgő kifejezést használják palackjaikon, csak akkor, ha az összetévesztés megelőzése érdekében az eredeti származási hely is szerepel a címkén. A leggyakrabban használt borok a Chardonnay, a Pinot Noir vagy a Pinot Meunier. Az első lépés egy "alapbor", amely általában nagyon savas szőlőből készül, borzalmas ízt kölcsönözve neki. A következő lépés magában foglalja a buborékok bejutását a borba.

Három módszer használható a buborékok borba kerülésére, szénsavas, transzfer módszerrel és méthode champenoise-val. A szénsavas ital, az üdítőknél alkalmazott módszer, a legolcsóbb. A szén-dioxidot egy bortartályba pumpálják, majd a bort nyomás alatt palackozzák, hogy megakadályozzák az eset kiszökését. Az átviteli módszer az, amikor egy édesített bázishoz élesztőt adnak, és hagyják másodszor fermentálni egy zárt tartályban, így az épület szén-dioxidja nem kerülhet ki. Az erjedés után a bort derítjük és szükség esetén újra édesítjük, mielőtt nyomás alatt palackozzák. Ezt a módszert használják közepes árkategóriájú pezsgők előállítására. A végső módszer a méthode champenoise, amikor a bor második fermentációval rendelkezik az üvegben. Ezt a módszert alkalmazzák a legjobb minőségű borok előállításához.

A borkészítés művészeti forma. Tudás, készség, de legfőképpen türelem kell hozzá. A borkészítés folyamata a szőlő szedésétől a palackozásig hónapokig vagy évekig tarthat, ezért a borászok annyira rajonganak munkájukért. Tehát legközelebb, amikor poharat önt magának, gondoljon arra az útra, amelyet azok a kis szőlő tett.